Studeren in de Horeca sector

De meeste Surinamers weten wel iets af van koken. Dit ligt deels aan onze Surinaamse cultuur. Er zijn mensen die koken, bakken en alles dat te maken heeft met eten op een heel ander niveau willen brengen, zij willen daar hun baan van maken. Maar hoe doe je dat? Als je heel graag wil leren koken op professioneel niveau maar je kan dat niet in Suriname, dan moet je wel naar het buitenland lijkt het zo.DSC06218

Van je droom je werk maken
Jethro Daniel Wirht  heeft vanaf zijn 12e  altijd interesse gehad voor koken. Deze jongeman is nu 27 jaar en heeft van zijn droom een baan gemaakt. Het begon allemaal thuis bij zijn grootmoeder waar hij als kind altijd hielp in de keuken, al was het maar een maggieblokje toevoegen aan de pot. Op zijn 16e wist hij al zeker dat hij chef kok wilde worden en nadat hij de Algemene Middelbare School succesvol had afgerond begon hij invulling te geven aan die droom. Na afronding van de koks niveau 1 op het Waaldijck College ging hij op zoek naar meer, zijn verlangen was nog niet vervuld, na een lange zoektocht naar de juiste school schreef hij zich in bij de Barbados Community College.  Drie jaar later had hij zijn Culinary Arts Degree op zak. Vorig jaar kwam zijn boek Switit Surinaamse gerechten ism met VSH Foods uit.DSC06208

Opleidingsmogelijkheden in Suriname
Stg. SHTTC (Stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre)
De Stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC) is in 2006 opgeleverd door inspanningen vanuit het Ministerie van Transport Communicatie en Toerisme (TCT), Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) en het Ministerie van Onderwijs (MINOV).

Zij verzorgen trainingen en opleidingen die variëren van Leidinggevende Vaardigheden tot hoe je een goede Bartender moet zijn. Hier leer je dus niet de fijne kneepjes zoals Jethro dat op Barbados heeft geleerd. Je leert via deze Stichting niet koken / bakken.

SCHT (Suriname College of Hospitality and Tourism)
Dit is een prive instituut opgezet door Arthur Leuden  – Master’s in Hospitality and Tourism Management, and Certified Hospitality Educator. In de Nederlandse Antillen heeft hij ervaring opgedaan als instructeur in de hospitaliteit en toerisme industrie. In 2010 werd “The Bachelor of Science Degree in Hospitality and Tourism Management” geacrediteerd door the University Council of Jamaica (UCJ). Dit college is ook erkend door de het Minov als tertiare onderwijsinstelling

In de  onderstaande audio opname hoort u een interview gedaan met mnr Leuden de directeur van SCHT. Hij vertelt onder andere over het doel van de opleiding, hoelang de studie duurt en welke richtingen men zoal op kan. Dit is ook de hoogste opleiding in Suriname op het gebied van Horeca.

“Deze branche eist veel geduld, wil power, motivatie, ambitie, doorzetting, tijd, tijd, tijd en offers.Dit is een vak waar je geen kerst, pasen, owru yari, nieuw jaar, verjaardagen, leuke feestdagen kent want je werk op deze dagen keihard om de gasten te tevreden te stellen.DSC06212

Je moet professioneel zijn. En creativiteit laat jou plaatsen zien. Kom uniek met jouw kennis en van anderen en maak het jouw eigen. Leer zoveel als je kan van anderen, dat maakt jouw beter dan de rest. En geloof in je zelf want jij alleen bepaalt waar je wilt eindigen. Ik wil groter worden en geloof me ik ga ervoor. Hard werk, daarvan is nog niemand dood gegaan. Ik zal ook niet de eerste zijn.”

Mocht je dus kiezen voor een opleiding in de Horeca houd dan rekening met de mogelijkheden en de moeilijkheden die je kan tegen komen. Zoal Jethro zegt : “Het is hard werken. Chef zijn is niet alleen lekker koken. Het is plannen en delegeren en uitvoeren je bent een soldaat.”

 

Advertisements

A comment is much appreciated! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s